Terve ihminen

Hei kaikki! Olen Iida-Maria Turusta ja aloitin opiskeluni juuri Salon Ammattiopistossa parturi-kampaajaksi. Tarkoitus olisi kirjoittaa osaamisestani opiskelun aikana sekä silloin tällöin palauttaa blogitehtäviä. Tämän viikon aiheena olisi kirjoittaa mikä on terve ihminen. Myöhemmin kerron lisää minun taustastani ja miten olen päätynyt itse opiskelemaan tälle alalle ja miten ensimmäiset päivät ovat alkaneet koulussa!

Miten siis määritellä terve ihminen? Mielestäni todella vaikea kysymys, sillä ihmiset ovat eri mieltä mikä olisi ideaalinen terve ihminen sekä sellaista ideaalista terveyttä on mielestäni mahdollista saavuttaa, sillä elämä voi yllättää vaikka kuinka normaalia elämää yrittäisi elää ja lääketieteessä ihmisten ominaisuudet eivät ole samanlaiset. Jokainen kumminkin pystyy vaikuttamaan omaan terveyteensä elämän tavallaan itselle sopivaksi.

Itse yrittäisin jakaa nämä asiat vähintään kahteen kategoriaan: fyysiseen ja henkiseen terveyteen.

Fyysinen terveys



Ihmisen oman kehon hyvinvointi. Tämän määrittelisin hyvin  tarpeellisilla tavoilla:

Liikunta
Ihminen tarvitsee liikuntaa pysyäkseen terveenä. Se ei silti tarkoita, että tarvitsisi välttämättä harrastaa joka päivästä hikisuoritusta. Käytännössä tärkeintä on harrastaa vähintään hyötyliikuntaa, sillä ihminen käyttää happea hyväkseen lihastyössä, jolloin hapenottokyky paranee. Tällöin ihminen liikkuu helpommin paikasta paikkaan. Mitä säännöllisemmin sen parempi. 

Harrastus on helppo tapa säännöllistää liikuntaa ja vaikuttaa myös sosiaaliseen terveyteen.

Ruoka
Tottakai syömme elääkseemme, mutta oikean ravintoaineiden saaminen elimistöömme edistää terveyttämme. Ravintoaineiden alkuperäiset tarkoitukset ovat energian tuottaminen, kudosten muodostaminen, niiden uusiutuminen, elintoimintojen säätely, erilaisten hormonien ja säätelyaineiden valmistus ja lämmöntuotto. Nykyaikana yritämme saada enemmän nautintoa, jonka takia sorrumme yhä helpommin roskaruokaan, sokeriin ym., jotka taas helpommin sorruttaa meitä väsymykseen ja heikompaan vastustuskykyyn.

Monet ovat miettineet mikä sitten on terveellinen ravinto ja mikä ei. Mielestäni joka päivä löydetään uusia asioita miksi ei saisi syödä tiettyjä ruoka. Netissä olen törmännyt kuinka meidän ei tarvitsisi juoda maitoa, että sekin olisi ollut vain rahantekoväline lähde vaikka pienestä pitäen meille on kerrottu mitä kaikkea maito sisältää, jotta kehomme voisi paremmin. Toiset taas löytävät itsensä kasvissyöjänä, kuten äitini monta vuotta sitten asuttuaan monia vuosia teurastamon vieressä. Isäni taas löysi itsensä lihansyöjänä murros-iässä, sillä perheessä ei syöty muuta kuin kasvisruokaa. Toiset ystävät ovat löytäneet itsensä vegaanina, etsien tietoa netistä mistä ruoka oikeasti tulee, ajatellen joko siten terveyttään taikka moraalisia arvoja. 

Ravinnon suhteen pitää katsoa kaikkia yksilönä. Määrä katsotaan kehon ja liikumisen mukaan. Sekä täytyy muistaa ettei jokainen ruoka ei sovi kaikille, allergioista puhumattakaan. 

Uni
Ihmisillä on aina ollut tarve nukkua. Ihanne unet olisi saada 7-8h yössä. Liian vähäinen uni vaikuttaa ihmisen tiedonkykyisyyteen sekä tottakai energian määrään. 

Kun nämä kaikki ovat suhteutettu säännöllisesti ovat suuremmat todennäiköisyydet olla onnellinen myös henkisesti, sekä vähemmät todennäköisyydet tulla sairaaksi. 

Henkinen terveys


Kuvahaun tulos haulle love yourself quotes tumblr


Kun olet hyväksynyt itsesi, sinulla on myönteinen asenne, olet kykyinen sietämään kohtuullisesti vastoinkäymisiä ja epäonnistumista sekä olet tyytyväinen elämääsi ja työhösi. Nämä ovat perus piirteitä henkisestä hyvinvoinnista. Täytyy myös muistaa ettei hyvää oloa voi tuntea jos ei joskus voi myös huonosti. 

Terveenä ihmisenä on vaikea määritellä mikä on esimerkiksi normaali ajattelu tapa. Miten tätä voisi määritellä? Noh..  Vanhemmat tai ketkä sitten sinut kasvattaakin määrittelee sinulle alustavasti nämä normit ja moraalit arvot elämääsi. Muutoin loput vaikuttaa elinympäristö, tapahtumat ja ihmiset. Joten siksi minäkin määrittelen ihmiset yksilönä. 

Ihminen elää loppujen lopuksi yksilönä, jolloin paras keinoa oppia itsensä olisi olla sosiaalisesti ihmisten kanssa tekemisissä, keskustella ja kuunnella. Ketään ei ole tarkoitettu yksin.


Minun terveyteni



Aiheeseen liittyvä kuva


Miten minä taas edistän omaa terveyttäni. Ensinnäkin yritän pitää itseni hyvin aktiivisena, sillä olen huomannut helposti ahdistuvani tekemättä mitään, tai jos minulla ei ole seuraavaa päämäärää lähitulevaisuudessa. Tämän takia kehitän tämän takia itseäni jatkuvasti. Ehkä siksi minulle sopiikin juuri yrittäjän rooli.

Pidän sosiaalista terveyttäny yllä, pitämällä ystävistäni kiinni. Onneksi minulla on sen verran hyvät ystävät lähelläni, että vaikka olisinkin joskus hyvin etäinen, he eivät jättäisi minua koskaan yksin. Perhe on minulle kanssa hyvin tärkeä, joka onkin ns. parhain tukiverkostoni. Vanhoihin kasvoihin ei kyllästy, sillä asiakaspalvelutyössä tulee taas uusia kasvoja joka päivä!

Liikun säännöllisesti salilla. Nuorempana harrastin taitoluistelua, mutta murrosiässä lopetin, sillä aloin viimeisinä vuosina ennen lopettamista enemmän ahdistua treeneistä, kun nauttia. Olen miettinyt, että ehkä se johtui iästäni taikka siitä, että en mielestäni ollut tarpeeksi kehittynyt luistelijaksi ikääni ja harjoitus määrään verrattuna. Silti epäröinneistä huolimatta se oli hienoimpia päätöksiäni, sillä löysin salilta aivan uuden innon liikkumiseen. En koskaan pitänyt ryhmäliikunta lajeista esimerkiksi jalkapallosta tai jääkiekosta. Tämän takia juuri sali treeni oli oikea valinta. Silloin sai määritellä ihan itse ajat, jolloin ei tarvinnut stressata sitoutumisesta. Nykyään en ehdi liikkumaan niin paljon kun silloin töideni ja opiskelujeni takia, mutta pyrin liikkumaan vähintään 2 kertaa viikossa. Pidän eniten ohjaamista tunneista, joissa sykkeet nousevat korkealle. Tämä on ollut paras keino lieventää stressiäni.

Pyrin syömään säännöllisesti päivässä, sekä nukkumaan vähintään 8 tuntia päivässä. Olen huomannut, että sitä onnellisempi olen ollut mitä kellotetumpi elämäni on. Kehoni voi paremmin sekä pysyn paljon pirteämpänä. 

Haasteena onkin pitää kaikki kultaisella keskitiellä





- Iida-Maria

Kommentit

Suositut tekstit